6 Mayıs 2018 Pazar

Marie Curie


Herhalde fizik veya kimya ile az veya çok ilgilenen kişiler meşhur Curie çiftini bilirler. Bu kez Marie Curie ya da çoğu kişinin Madam Curie olarak bildiği bu bilim insanını ele alacağız. 1867’de Varşova’da doğan Fransız kimyager ve fizikçidir. 
Kendi döneminin en yüksek fizik notuyla Paris Sorbonne Üniversitesi’nde matematik ve fizik bölümlerini birincilikle bitirmiştir. Sonrasındaysa bilim akademisine ve fizik kürsüsüne giren ilk kadın olmuştur. Polonya’ya dönüp öğretmenlik yapmayı düşünürken, kendisi gibi daha çok fizikokimya üzerine çalışan Pierre Curie ile evlenmiştir. Çalışmalarını da beraber sürdürdüğü kocası Pierre Curie ve Henri Becquerel ile birlikte radyoaktivitenin keşfi sebebiyle Nobel Fizik Ödülü’nü, sekiz yıl sonraysa polonyum ve radyum elementlerini yalıtabilmesinden dolayı Nobel Kimya Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır. Böylece Nobel Ödülü’nü alan ilk kadın ve bu ödülü iki kere alan ilk bilim insanı olmuştur.
1904’te Pierre Curie Sorbonne Üniversitesi’nde fizik profesörlüğüne atandı ve kendisine çalışmalarını yapabileceği nitelikte bir laboratuvar tahsis edildi; ancak çok kısa bir süre sonra hayata gözlerini yumdu. Onun profesörlüğünü devralan eşi Marie Curie, mezun olduğu Sorbonne Üniversitesi’nde profesörlük ünvanı verilen ilk kadın oldu.
Radyoaktivite ve radyum elementleri yaptığı çalışmalar artık olumsuz etkilerini üzerinde gösteriyordu ve o da bundan kaynaklı kanser hastalığı (lösemi-kan kanseri) yüzünden hayata veda etti. Hatta büyük miktarlarda radyumla o kadar çok çalıştı ki, o kadar çok radyoaktif maddeye maruz kaldı ki; bu tam 500.000 röntgen çektirmeye (X-ray etkisine) bedeldi.

HAKKINDA AZ BİLİNENLER
Marie ve Pierre Curie çok yüksek ahlaki değerlere sahip insanlardı. Radyum yalıtma yöntemlerinin patentini alarak bir servete sahip olma imkânları varken, isteyen her kişiye ve şirkete ellerindeki bilgileri rahatça verdiler.

Marie Curie, Albert Einstein ile tanışır. 1. Dünya Savaşı başladığında radyoloji çalışmaları sayesinde binlerce yaralı askerin hayatı kurtulur. Kocası hayatını kaybettikten sonra da adını yazdırdığı buluşlardan insanlığın ücretsiz bir şekilde faydalanması için patent almayı reddeder. ABD'de Beyaz Saray’a davet edilir, kendisine bilime olan katkılarından ötürü para ve nişan ödülü hediye edilir.

Be less curious about people and more curious about ideas!

(İnsanlar hakkında daha az, fikirler hakkında daha çok merak edin!)
[Marie Curie]

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder